Tervetuloa taidenäyttelyyn Suomen Pankkiin

Verkkopalvelumme esittelee Suomen Pankin taidekokoelmaa ja siihen kuuluvien teosten tarinoita. Verkkogallerian on kuratoinut museonjohtaja emeritus Markku Valkonen.

Pääjohtajan tervehdys

Kansakunnan omaisuutta

Marjatta Tapiola ja Erkki Liikanen
Marjatta Tapiola ja Erkki Liikanen

Suomen Pankin mittava taidekokoelma on karttunut aikojen saatossa. Taidekokoelmaa alettiin kerätä 1920- ja 1930-lukujen taitteessa, ja ensimmäisiä merkittäviä hankintoja oli Juho Rissasen kolmiosainen lasimaalaus. Lennart Segerstrålen freskot maalattiin 1940-luvun alussa. Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykki ostettiin vuonna 1950.

Pankki on sen jälkeen täydentänyt kokoelmaansa maltillisesti, mutta jatkuvasti. Olemme halunneet hankkia kokoelmaan tunnettujen, edelleen työskentelevien suomalaisten taiteilijoiden töitä. Kokoelma tuotiin kansalaisten nähtäväksi ensi kertaa avoimessa taidenäyttelyssä vuonna 2011, jolloin Suomen Pankki täytti 200 vuotta. Vuosina 2014 ja 2017 näyttely järjestettiin uudelleen ja esille ripustettiin uusimmat taidehankinnat. Seuraavat Suomen Pankin avoimet ovet ja taidenäyttely järjestetään 25.-28.5.2018.

Suomen Pankin henkilökunnan taidekerho ja pankin työntekijöistä kootut vapaaehtoiset taideoppaat ovat lisänneet yhteisen taiteen omistajuutta pankissa ja samalla kykyämme esitellä taideaarteita suurelle yleisölle. Juuri avoimet taidenäyttelyt ovat nostaneet taidekokoelman uuteen arvoon ja samalla laajaan tietoisuuteen.

 

Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja

Kuraattorin alkusanat

Ei mitään pankkiholvitaidetta

Markku Valkonen – Näyttelyn kuraattori

Suomen Pankin taidekokoelmassa on tällä hetkellä liki 1200 teosta. Paria kymmentä taiteellisesti keskinkertaista työtä lukuun ottamatta kaikki on sijoitettu pankin tiloihin. Kokoelman käyttöaste on siis poikkeuksellisen korkea, hipoo sataa prosenttia. Taideteokset luovat viihtyisyyttä ja yksilöllisyyttä rikastaen pankin ja Finassivalvonnan monilukuisen henkilökunnan (n. 530) työympäristöä.

Avointen ovien päivinä pankki on esitellyt yleisölle 100–130 taideteosta. Näitä tapahtumia on järjestetty yhteensä viisi kertaa vuodesta 2011 lähtien. Nähtävänä on kerrallaan ollut noin kymmenen prosenttia kokoelman teoksista. Tällainen esittelysuhde ei olisi huono varsinaiselle museollekaan. Lisäksi merkittävä osa teoksista on vaihtunut näyttelykerrasta toiseen, sillä pankki on halunnut esitellä kokoelmansa eri puolia ja tuoda näkyviin uusimmat taidehankintansa.

Pankin periaatteena on tukea elävien taiteilijoiden työtä, ja se ostaa muutaman suomalaisen tai Suomessa toimivan taiteilijan teoksen vuodessa. Itsenäisyyden juhlavuoden näyttelyssä korostettiin naisten olennaisen tärkeää roolia suomalaisen modernismin kehityksessä. Pankin merkittävä tekstiilitaiteen kokoelma antaa tästä hyvän käsityksen.

Tänä vuonna kiinnitetään erityistä huomiota sekä taidegrafiikan että suomalaisen konstruktivismin esittelyyn. Niiden lisäksi tarjolla on harvinainen herkku, islantilaisen taidemaalari Gunnlaugur Schevingin (1904–1972) monumentaalimaalaus, jonka varsinainen sijoituspaikka on Vantalla pankin rahahuollon tiloissa. Täyttäessään 150 vuotta Suomen Pankki sai teoksen lahjaksi Islannin keskuspankilta.

Itsenäisyyden juhlavuonna pankki julkaisi taidekokoelmastaan nettikirjan Kansakunnan omaisuutta. Sitä on laajennettu tänä vuonna ja se esittelee yli kuusikymmentä kokoelmateosta sekä niiden tekijät kuvin ja sanoin. Näin pankin kokoelmasta saavat käsityksen myös ne, joilla ei ole mahdollisuutta käydä tutustumassa avointen ovien näyttelyyn ja sen yhteydessä tarjottavaan monipuoliseen ohjelmistoon.

 

Markku Valkonen
Näyttelyn kuraattori