Tervetuloa taidenäyttelyyn Suomen Pankkiin

Verkkopalvelumme esittelee Suomen Pankin taidekokoelmaa ja siihen kuuluvien teosten tarinoita. Verkkogallerian on kuratoinut museonjohtaja emeritus Markku Valkonen.

Pääjohtajan tervehdys

Kansakunnan omaisuutta

Marjatta Tapiola ja Erkki Liikanen
Marjatta Tapiola ja Erkki Liikanen

Suomen Pankin mittava taidekokoelma on karttunut aikojen saatossa. Taidekokoelmaa alettiin kerätä 1920- ja 1930-lukujen taitteessa, ja ensimmäisiä merkittäviä hankintoja oli Juho Rissasen kolmiosainen lasimaalaus. Lennart Segerstrålen freskot maalattiin 1940-luvun alussa. Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykki ostettiin vuonna 1950.

Pankki on sen jälkeen täydentänyt kokoelmaansa maltillisesti, mutta jatkuvasti. Olemme halunneet hankkia kokoelmaan tunnettujen, edelleen työskentelevien suomalaisten taiteilijoiden töitä. Kokoelma tuotiin kansalaisten nähtäväksi ensi kertaa avoimessa taidenäyttelyssä vuonna 2011, jolloin Suomen Pankki täytti 200 vuotta. Vuonna 2014 näyttely järjestettiin uudelleen ja esille ripustettiin uusimmat taidehankinnat. Vastaavasti menetellään myös vuoden 2017 taidenäyttelyssä, joka on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumia.

Suomen Pankin henkilökunnan taidekerho ja pankin työntekijöistä kootut vapaaehtoiset taideoppaat ovat lisänneet yhteisen taiteen omistajuutta pankissa ja samalla kykyämme esitellä taideaarteita suurelle yleisölle. Juuri avoimet taidenäyttelyt ovat nostaneet taidekokoelman uuteen arvoon ja samalla laajaan tietoisuuteen.

 

Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja

Kuraattorin alkusanat

Naiset eturivissä

Markku Valkonen – Näyttelyn kuraattori

Suomen Pankin taidekokoelma muodostaa ainutlaatuisen kokonaistaideteoksen. Se ei tarkoita tyylin ja hankintojen yhtenäisyyttä vaan teoksia, jotka kertovat yllättäviäkin asioita kansallisen taiteemme eri vaiheista autonomian ajalta tähän päivään.

Kiinteät monumentaaliteokset Juho Rissasen lasimaalauksesta Rut Brykin keramiikkareliefiin kuvastavat pankin pyrkimystä uudistaa työympäristöään kunkin ajankohdan merkittävällä taiteella. Sodanjälkeiset suuret taideteokset hankittiin tilaustyönä naistaiteilijoilta kuten Brykiltä, Dora Jungilta ja Eva Anttilalta. Viimeistään nyt on syytä liittää heidän modernit tekstiili- ja keramiikkateoksensa eturivin kuvataiteen historiaan. Ne eivät ole teollista suunnittelua vaan itsenäisiä, uraauurtavia taideteoksia samalla tavalla kuin esimerkiksi Sam Vannin tai Juhana Blomstedtin työt.

Suomen Pankin päärakennuksen arkkitehti, maan ensimmäisen kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun (1876) voittaja Ludwig Bohnstedt yhdisti ehdotuksessaan sujuvasti eri tyylejä synnyttäen ”vapaasti tulkittua roomalaista renessanssia”. Bohnstedtin eklektinen suunnitelma on kestänyt hyvin vaihtuvien tarpeiden ja sodan vaurioiden tuomat muutokset sekä mittavan lisärakentamisen. Ehkä tämän moni-ilmeisyyden ansiosta pankin uusimmatkin taidehankinnat löytävät vaivatta sijansa historiallisessa miljöössä.

 

Markku Valkonen
Näyttelyn kuraattori