Marika Mäkelä

Black or White

Öljy ja pigmentti kankaalle • 128 x 100 cm

2001

kuva

Viivan tanssi

”Black or White” on kuin tanssiesitys. Lennokas valkoinen viiva tuntuu syntyneen tanssijan liikkeistä ja hulmuavan hameen laskoksista tai miksei lampun tai soihdun nopeista pyörähdyksistä keskellä pimeää tilaa. Yhdellä viivalla Marika Mäkelä(s. 1947) on saanut aikaan verrattoman ilmeikkään teoksen.

Viivasta muodostuu liikkeen ohella seisova figuuri, jonka pää on naamion kaltainen pelkistetty muoto. Se on kuin lamppu ja viivan valonlähde. Jos leikkimielisesti vertaisi tätä teosta Juhana Blomstedtin (1937–2010) kuusikymmenluvun maineikkaisiin ”neonputkisommitelmiin”, niin Mäkelä on siirtynyt kokonaan uuteen tekniikkaan, letkeiden valokuitujen aikakauteen. Arkaaisilla naamioilla ja koristeellisilla viivoilla on Mäkelän viime vuosien tuotannossa ollut merkittävä sija. Taiteilija on kehittänyt tyylin, jonka dekoratiivisuus on ylellistä mutta täysin vapaa koristemuotojen kahlitusta geometriasta. Mäkelä on useammankin kerran mennyt kirjoittamattomien sääntöjen läpi ja muuttanut käsityksiä siitä, mikä ”oikeassa” taiteessa on sallittua. Mäkelä lakaisi Leena Luostarisen ja Marjatta Tapiolan rinnalla tieltään 1970-luvun taiteen asetelman, jota leimasi totinen realismi vastaan totinen konstruktivismi. Mäkelä käytti värin romanttiset mahdollisuudet täysimääräisesti hyväkseen lehtikullan loistoa ja lyöntimetallin hohtoa kaihtamatta.

1980-luvulla Mäkelän taiteessa oli myös harmaiden maalausten kausi, jonka alaspäin valuvat verhomaiset pinnat synnyttivät juhlavia tunnelmia ja mielikuvia arvoituksellisesta tilasta niiden takana. Leonardon tapaan tutkitut ajan patinoimat seinäpinnat olivat teosten kytkös todellisuuteen. Ne eivät kuitenkaan olleet ulkoisen havainnon kuvauksia vaan vapaita maalauksia. 2000-luvun teoksissaan Mäkelä on käyttänyt usein hyväkseen reliefipintaa ja eri materiaaleja. Osa teoksista on kuin karkkikauppoja, värikkäitä palloja sullottuna ruukun muotoiseen tilaan. Ne ovat puhdasta visuaalista nautintoa.

Jaa teos