Aiko Tsukahara

Cloud

Puu ja maali

2012

kuva

Poutapilvi

Pilvi ei ole vähäinen aihe taiteen historiassa, niin haihtuva ja vaihtuva kuin se sääilmiönä onkin. Nykyaikaiset pilvitutkielmat juontavat juurensa 1700-luvun taiteeseen, erityisesti John Constablen akvarelleihin ja öljymaalauksiin.

Constable (1776–1857) piti työtään tieteellisenä, ja hän tutki systemaattisesti erilaisia pilvimuodostelmia. Sitä ennen taiteessa esiintyvät pilvet olivat tavallisesti myötäilleet muita kuin luonnonmukaisen kuvaamisen tarpeita. Pilvien keskelle ilmaantui myyttisiä tai pyhiä figuureja, noustiin taivaaseen ja vaikutettiin maan pinnan tapahtumiin. Albrecht Dürerin grafiikassa pilvien yllä hurjastelevat apokalyptiset ratsastajat. Pilvet kannattelevat myös Dürerin kuvaamaa Nemesistä, koston ja kohtalon ylvästä jumalatarta.

Aiko Tsukaharan (s. 1980) pilvi on kuitenkin jotain muuta. Se ei ole meteorologinen tutkielma eikä selittämättömien tai ylimaallisten tapahtumien kuva. Constablen kanssa Tsukaharan katosta riippuvalla veistoksella on sitä vastoin yhteys. Valkoisista puukuutioista koottu pikselimäinen pilvi osoittaa havainnollisesti, millaisia vaikutuksia erilaiset valaistukset tuottavat. Jopa varjot näyttävät hehkuvan. ”Cloud” on selvästi poutapilvi, cumulus, ja sen pilvimäisyys tuntuu hyvin todelliselta.

Katosta ripustettu ”Cloud” leijuu kevyesti, mutta se painaa yli 50 kiloa. Siinä kiteytyy yksi kuvanveiston ikimuistoisista haasteista: miten esittää irtonaista liikettä tai painotonta olemusta raskaiden materiaalien avulla.

Jaa teos