Kari Cavén

Cool Panties

esinetyö

2014

kuva

2688 klemmaria

Kari Cavén (s. 1954) on taiteilija, jolle arkisinkaan esine tai materiaali ei ole vieras. Hän on kierrättäjä, kirpputorien tuttu ja hylättyjen esineiden pelastaja. Keskiajan alkemistit yrittivät tuloksetta muuttaa halvat metallit kullaksi, kun sitä vastoin Cavén kykenee jalostamaan melkein minkä tahansa materiaalin taiteeksi. 

Seinälle ryhmitellyt vanhat lusikat muodostavat tiheän metsäsaarekkeen – maisemataidetta parhaimmillaan. Kuluneista tuoleista Cavén rakentaa milloin sillankaaren, milloin taas ylösalaisin pyörivän ”keinutuolin”. Leluautojen jonosta hän kasvattaa jatulintarhaa muistuttavan huiman spiraalin. Yksittäisten töiden lisäksi Cavén on tehnyt paljon julkisia taideteoksia eri puolille Pohjoismaita. Esimerkiksi Malmön satama-alueelle Västra Hamniin Cavén suunnitteli 2001 suihkukaivoteoksen, joka koostui kaakeliseinästä ja kymmenistä vanhanmallisista vesihanoista – jokapäiväisen ja monumentaalisen nokkela kohtaaminen.

Seinälle ripustettu Cool Panties näyttää kevyeltä metalliverkolta, jonka kuviot jättävät hienon varjokudelman seinälle. Lähemmin tutkien verkko onkin tehty yhteen liitetyistä paperiliittimistä. Niitä on tarkkaan laskien 2688. Teoksen valmistaminen lienee vaatinut yhtä paljon kärsivällisyyttä kuin entisajan verkonkutojan työ.

Cool Panties on muiden ominaisuuksiensa lisäksi käsitetaiteellinen teos. Sen nimi voitaisiin suomentaa ”kivoiksi pikkuhousuiksi”, jolloin teoksen kolmiomainen muoto saa yhden merkityksistään. Jos taas pidetään kiinni cool-sanan alkuperäisestä merkityksestä, viileästä, teoksessa esitetyn kaltaisissa housuissa ei varmastikaan tule kuuma. Lopulta on otettava huomioon myös teoksen fetissin kaltainen ominaisuus, housujen eroottinen vihje. Cavénin teosta voidaan verrata esimerkiksi Esko Tirrosen Fragmenttiin, naisen polvea kuvaavaan pophenkiseen maalaukseen.

Jaa teos