Tiina Kivinen

It’s in the Air

monotypia • 132 x 80 cm

2014

kuva

Valloittavaa grafiikkaa

Tuulessa heiluvat kukat, lehdet ja auringon kuivattamat varret näyttävät ilmaantuneen Tiina Kivisen (s. 1971) teokseen nopein siveltimenvedoin. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä kysymyksessä ei ole maalaus vaan graafinen teos, monotypia.

”It´s in the Air” on tehty suurikokoiselle teräslevylle, jolle pantuja värejä taiteilija on levittänyt ja sommitellut palettiveitsellä. Tekniikka on vaativa, sillä teoksesta voi ottaa yhden ainoan vedoksen. Korjailuun ei ole mahdollisuutta paitsi maalaamalla tai piirtämällä paperivedokseen eli lopulliseen teokseen. Tiina Kivisen monotypiat ovat entisestään kaventaneet maalauksen ja grafiikan välistä eroa. Merkitystä ei ole ainoastaan Kivisen töiden hienostuneilla väreillä ja suurella koolla vaan kuvien sisältämän liikkeen ja eleen upeudella.

”It´s in the Air” voisi olla abstrakti teos, jonka nimi on keksitty jälkikäteen. Taiteilija on kuitenkin sanonut, että idealla on konkreettinen tausta. Hän katseli pihamaallaan vedenpuutetta kärsineitä kukkia, joiden varret roikkuivat ruukusta maata kohti, ja huomasi niiden sopivan uuden teoksen lähtökohdaksi. Luonnonhavainnoilla on muutenkin tärkeä osuus Kivisen grafiikassa.

Alun perin Kivisestä piti tulla tanssija. Uran vaihdos ei silti hävittänyt kiinnostusta tanssiin. Yhden vaikuttavimmista teossarjoistaan Kivinen on tehnyt kuvaamalla jalkoja, tanssijan, pikkutytön, aikuisen naisen. Nämä teokset on toteutettu vaivalloisella mutta hienolla mezzotinto-tekniikalla. Se antaa mahdollisuuden tehdä mustista värialueista niin samettisen syviä, että ne näyttävät hehkuvan mustaa valoa. Juuri tällä grafiikalla Kivinen löi itsensä läpi 2000-luvun alussa.

Viime vuodet Kivisen grafiikka on valloittanut maailmaa. Hän on kansainvälisesti kysytyimpiä suomalaistaiteilijoita. Vuonna 2012 Kivinen sai Norjan kuningattaren Sonjan nimeä kantavan grafiikan palkinnon. Se on huomattava tunnustus, ja Kivinen sai sen ensimmäisenä taiteilijana heti palkinnon perustamisen jälkeen.

Jaa teos