Kaarina Heikinheimo

Jordens och havets ansikte

bildvävnad • 121 x 314 cm

1977

kuva

STRÖMLINJEFORMAT

De två ansiktssilhuetterna i Kaarina Heikinheimos (född 1946) textilalster har konstfärdigt lindats in i bandliknande linjer som beskriver vattnets och vindens strömmar. Den flytande rörelsen är effektfull och vacker. I verket kombineras en enkelhet som påminner om art deco och den aerodynamiska, strömlinjeformade stilen från 1950-talets design.

Jordens ansikte och hår verkar stiga uppåt medan vattnets ansikte dyker nedåt. Man kan gissa sig till att jordens ansikte är en kvinnas och vattnets ansikte en mans. Om man följer den klassiska mytologin, är det jordens och fruktbarhetens gudinna Demeter och havets gud Okeanos som härskar över sina respektive riken.
Kaarina Heikinheimo har under sin långa karriär fokuserat på offentliga verk av stora format. Hon använder ofta frodiga växtmotiv, blommor och slingerväxter, som inte vävs till textildraperier utan med olika metoder knyts till omfångsrika tredimensionella skulpturer. Deras färgmättnad skapar en paradisisk trädgårdsprakt inomhus. Till det omfattande materialurvalet i Heikinheimos alster hör nuförtiden också glas.

Dela konstverket