Helmi Kuusi

Koivu syksyllä

kuivaneula ja mezzotinto • 50 x 65 cm

1976

kuva

Metallilaatan runous

Värikkäiden, suurikokoisten ja nopeasti toistuvien kuvien maailmassa mustavalkoisen taidegrafiikan hienoudet voivat helposti jäädä huomaamatta. Helmi Kuusen (1913-2000) tunnelmallinen teos ”Koivu syksyllä” on kahden taitoa vaativan menetelmän, kuivaneulan (pointe sèche) ja mezzotinton (manière noire), yhdistelmä.

kuva © Kuvasto 2016. Kuva: © Suomen Pankki 2016

Kuivaneulatyössä piirretään terävällä timantti- tai teräsneulalla suoraan kiillotettuun metallipintaan uurteita, joita ei syövytetä eikä niiden reunoille syntyneitä ns. kierteitä hiota pois. Mezzotintossa kuparilaatan pinta käsitellään hienohampaisella rouhinraudalla tasaisen rakeiseksi. Vedostettaessa pinta antaa syvän mustan jäljen. Siitä juontuu ranskankielinen nimitys, musta tyyli.

kuva © Kuvasto 2016. Kuva: © Suomen Pankki 2016

”Koivu syksyllä” on naturalistinen, melkein valokuvan kaltainen ja samalla valokuvaa uskottavampi. Teräviä viivoja pehmentävä mezzotinton sävykkyys tuntuu tekevän jopa värit tarpeettomiksi. Edes syksyisen tuulen liikettä ei tarvitse kuvitella, ne sisältyvät pilvisen taivaan valojen ja varjojen vaihteluun.

kuva © Kuvasto 2016. Kuva: © Suomen Pankki 2016

Helmi Kuusi on tunnettu erityisesti luonnonlyyrisestä grafiikastaan, vaikka hän oli myös maalari. Hänen koulutuksensa oli kansainvälinen ja perusteellinen. Suomalaisten opinahjojen lisäksi hän kävi Lontoon Chelsea Polytechnicumia, Ruotsin kuninkaallista taideakatemiaa sekä Pariisin Académie Juliania. Kuusi hallitsi klassiset grafiikan menetelmät suvereenisti, ja kun tähän lisätään hänen piirtäjän kykynsä, tulokset olivat mestarillisia.

Jaa teos