Tapani Mikkonen

Kuin kukka

akryyli kankaalle • 180 x 180 cm

2011

kuva

Monumentaalikukat

Tapani Mikkonen (s. 1952) tunnettiin 1970-luvulla realistisista, arkisia henkilöaiheita kuvaavista puupiirroksista ja linoleikkauksista. Ne kuvastivat ajan poliittista liikehdintää ja taiteilijan omaa työläistaustaa. Seuraavalla vuosikymmenellä Mikkosen tuotannon suunta muuttui perusteellisesti. Mikkonen ryhtyi tekemään litografioita, ja hänen teoksiaan alkoivat hallita luonnonaiheet vahvoin värein ja viivoin.

Ekspressiivinen, vauhdikas tyyli ei oikein mahtunut tavanomaisiin raameihin ja Mikkonen kokeili yhä suurempia teoksia. Hän osoitti, että graafisilla tekniikoilla voi täysin kilpailla monumentaalikokoisten maalausten kanssa. Mitoiltaan valtaisin on rakennusyhtiö Skanskan Mikkoselta tilaama 12-metrinen graafinen teos ”Vuosituhannen muistoja” (2001). Mikkonen uudisti suomalaista grafiikkaa myös grafiikan työpajan, Imprimon (1987–1999), keskeisenä hahmona. Sen piirissä työskentelivät muun muassa Kuutti Lavonen, Kristian Krokfors, Risto Suomi, Jukka Mäkelä, Pekka Ryynänen ja Marjatta Tapiola. Suomalaisten tekijöiden lisäksi mukaan mahtuivat esimerkiksi virolaiset avantgardistit Siim-Tanel Annus ja Jüri Okas.

Mikkonen ei keskittynyt pelkästään grafiikkaan. Hänen maalaustuotantonsa on merkittävä. Sen piirteisiin kuuluu värien vapaa ja aristelematon käyttö. ”Kuin kukka” on komea näyte Mikkosen abstrahoivasta tyylistä. Herkkä aihe on itse asiassa sivuseikka. Maalaus on värien ja palettiveitsen yhteenotto ison kankaan kanssa. Siitä taistelusta Mikkonen selviytyi voittajaksi.

Jaa teos