Hannu Väisänen

March Yellow

öljymaalaus • 180 x 130 cm

2008

kuva

Maaliskuun kaviaaria

Hannu Väisänen (s.1951) sanoo ”March Yellow´n” muotoa sattumaksi tai oikeammin työn prosessissa syntyneeksi arkaaiseksi hahmoksi. Se voisi hänen mukaansa olla vaikka muinainen kykladinen idoli, mutta sitä ei ole mitenkään luonnosteltu tai harkittu etukäteen. Maalauksen rakennusaine on pieni pyöreä pallo, jota Väisänen kutsuu ”kaviaariksi”.

”March Yellow´n” nimellä on hyvin konkreettinen tausta, sillä teos on valmistunut maaliskuussa 2008. Kaikki Väisäsen kuukausimaalaukset yhdistyvät väriin. Keltaisen lähtökohta on aivan tietty pigmentti, Hollannissa valmistettu väri Stijl de Grain. Väisäsen mukaan öljyinen ja ohut Stijl de Grain on korvaamaton, jos haluaa tutkia keltaisen värin olemusta. Että keltaisesta saisi kylläisen ja hohtavan, pinta on maalattava useaan kertaan ja jätettävä aina viikoksi kuivumaan. Hidasta on myös ”kaviaarin” maalaaminen.

Halutessaan katsoja voi nähdä teoksessa maaliskuun auringon, mutta mitään luonnonilmiöitä tai maalauksen ulkopuolista todellisuutta Väisänen ei ole tavoitellut. Maalauksen oikealla reunalla riippuva narumainen muotokin on vain luomassa valöörikontrastia.

Jääkö siis katsoja maalauksen ulkopuolelle ihmettelemään, miten sen tulkitsisi? Ei lainkaan, sillä hohtava keltainen lämmittää silmänpohjia kuin valo, ja kaviaarikentän muodosta jokainen voi löytää oman selityksensä. Jonkun mielestä se voisi muistuttaa kutojalinnun pesää, mutta kaikkihan eivät tuijota television luonto-ohjelmia.

Jaa teos