Marianna Uutinen

Nimetön

muovi ja akryyli • 160 x 180 cm

2011

kuva

Laskosten juhla

Marianna Uutisen (s. 1961) teos on maalattu rypistetylle muovikelmulle värein, joita hallitsevat kulta ja hopea. Muovin laskokset herättävät henkiin taiteen vanhan historian ja draperian kuvauksen. Se kehittyi huippuunsa hellenistisen kuvanveiston piirissä, ja sen myöhempi kukoistus keskiajan gotiikan veistoksissa juhlisti muun muassa Neitsyt Marian vaatetuksen ylellistä hienoutta. Marianna Uutisen maalauksessa ei ole uskonnollisia viitteitä, mutta kiiltävien värien ansiosta laskosten juhlavuus kyllä korostuu.

Muovin käyttö ei ole taiteessa uutta, mutta Marianna Uutisen maalaus rikkoo rajan ”korkean” ja ”matalan” välillä. Halpa-arvoiseksi mielletty materiaali voi olla yhtä ylevä maalauspohja kuin pellavakangas. Kiiltovärien käyttö on myös eräänlainen rajanylitys. Modernismin taide on katsonut metallisen kiillon kuuluvan koristeellisten efektien luokkaan ja karttanut niiden käyttöä. Feministinen näkökulma puolestaan luokittelee modernismin miesvaltaisen, patriarkaalisen kulttuurin ilmentymäksi, jonka ihanteet pitää hylätä. Siis glitter kunniaan.

Taannoin Uutinen pursotti akryyliväriä erilaisten esineiden päälle. Vaikutelma on yllättävä ja ilkikurinen, ja siinäkin piilee feministinen viesti. Pursottaessaan Alvar Aallon suunnitteleman jakkaran päälle neonvihreää akryylinauhaa Uutinen teki symbolisen isänmurhan tuhoamalla naisellisella tekniikalla miehisen ja modernistisen designesineen.

Jaa teos