Unto Koistinen

Omakuva

tussi paperille • 53 x 45 cm

1981

kuva

Taiteilijan kädet

Unto Koistinen (1917–1994) on omakuvassaan piirtänyt itselleen klovnin asun. Satunnaisesta aihevalinnasta ei ole kysymys. Sirkuksen hahmot olivat Koistisen mieliaiheita. Suomen Pankin kokoelmaan kuuluu joidenkin muiden henkilökuvien ohella myös ”Harlekiiniperhe”.

Maalatessaan naisfiguureja Koistinen loi koristeellisia ja korumaisia teoksia, joita osin niiden sorean viivan, väriskaalan ja patinapohjan vuoksi kutsuttiin kameemaalauksiksi. Niistä tuli aikansa menekkiteoksia, joiden imartelevaa kauneutta taiteen Parnassoksella salaa nureksittiin. Ne nähtiin osana taiteilijan kuuluisaa naiset huomioivaa, herrasmiehen käytöstä.

Kauneuden tavoittelun ohella Koistinen osasi myös parodioida ja kohdisti leikin itseensä. ”Omakuvalla” on isot kädet ja kasvoilla ilme, joka näyttää kysyvän, mitä ihmettä näillä tehdään. Joskus taiteilija vaihtoi näyttelijän tavoin rooleja ja puki omakuvansa munkin tai ruhtinaan asuun. Koistinen muistetaan myös leijonistaan. Ne eivät olleet mitenkään petomaisia otuksia. Juha Tanttu kirjasi Unto täällä -kirjaansa taiteilijan selityksen: ”Miksikö minä maalaan leijonia? Minähän OLEN leijona! Aina ne kyselee… Kyselivät, miksi leijonakuvan nimi on ’Unto ja naiset’, eivät tajunneet, että Unto on se leijona.”

Varmuuden vuoksi Koistinen maalasi leijonan, jolla oli hänen omat kasvonsa. Se muistuttaa sfinksiä, mutta materiaali on kaikkea muuta kuin kiveä. Taiteilija on helppo tunnistaa liioitellusta nenästä, ja koko teos on hieman surumielinen karikatyyri. ”Omakuvan” klovnikin on aika melankolinen, mutta karrikoiva liioittelu ei ulotu kasvoihin.

Koistinen oli persoonallisten muotokuvien tekijä. Häneltä tilattiin myös Suomen Pankin pääjohtajan Klaus Wariksen muotokuva. Taiteilijan periaate oli se, että muotokuvan malli täytyy saada rentoutumaan, jotta tuloksesta tulisi hyvä. Tiedossa ei ole, rentoutuiko pääjohtaja siinä istunnossa, johon taiteilija tuli sairaalavaatteissa karattuaan vieroitushoidosta. Muotokuva joka tapauksessa onnistui erinomaisesti.

Taiteilija Unto Koistinen

Taiteilija Unto Koistinen

Jaa teos