Santeri Salokivi

På sandstranden

olja • 62 x 59 cm

1923

kuva

LÄTTSAM NJUTNING

Från generation till generation tycks Santeri Salokivis (1880-1940) målningar vara de konstintresserades stående favoriter. Det har sin enkla förklaring. De typiska motiven för hans målningar är skildringar av ett soligt badliv. Verkens klara färger och smidiga penseldrag skapar en känsla av lättsam njutning, just sådana upplevelser som en lyckad simtur på sommaren eller en solig dag på badstranden kan frambringa.

Utbildningen förde Salokivi till München och Paris, nära impressionismen. Han utvecklades till ljusets målare och var lika hemvan i det skarpa solgasset i Italien som på stränderna i Pellinge, på Högsåra och på Åland, vars klimat han ansåg vara det bästa i Finland.

”På sandstranden” förevigar sommarens atmosfär och 1920-talets maritima strandmode. Kvinnans gestalt är som ett arrangemang, rent av en klassisk posering och den kombinerar de rutiner som konstnärens utbildning skapat med en trovärdig stämning av sommar. Segelfartyg var ett annat kärt motiv för Salokivi. Till detta bidrog utan tvekan det att hans far var sjöman. Såväl i strand- som fartygsbilderna är den värld som Salokivi återger öppen, nästan drömlik. Krigets dån förmörkade ännu inte livets horisont.

Salokivi delade också med sig av sin kunskap och sina visioner. Han undervisade vid sitt första lärosäte vid Konstföreningens ritskola i Åbo och fungerade som teckningslärare vid olika lyceer. I Helsingfors drev Salokivi en egen konstskola åren 1930–1932.

Dela konstverket