Albert Edelfelt

Parisisk modell

pastell • 78 x 70 cm

1885

kuva

LJUSETS SMEKNING

Ytligt sett glider Albert Edelfelts (1854-1905) Parisproduktion från den ena eleganta kvinnans ansikte och frisyr till den andra. Verkens erotiska laddning är ofta uppenbar liksom i detta porträtt av en parisisk modell. Det sensuella ansiktet och klädseln som blottar barmen hörde till tidens säljande ”kanon” inom konsten. Och kommersialism var uttryckligen ofta det som gällde. Edelfelt kunde i sina brev kalla konsthandlarna för skurkar, som inte köpte någonting. Det var lättare att få inkomster från smickrande porträtt. Inspirationen till många verk bottnade också i konstnärens förtjusning i sina modeller.

Edelfelts begåvning rönte erkännande i den krävande miljön i Paris. Han följde ingående med konstlivet i kulturens dåtida huvudstad och sin andra hemstad och var också bekant med dess nya, omtvistade fenomen, impressionismen. Denna inriktning inverkade på hanteringen av ljuset och färgen i Edelfelts målningar, även om han inte var djärv nog att hänge sig åt den nya stilen. Försiktigheten segrade.

Pastelltekniken tillåter en känslig framställning av ljus, valörer och transparens, och i dem var Edelfelt som bäst. I ”Parisisk modell” faller ljuset från höger smekande på kvinnans ansikte och axlar, och bakgrundens enkla komposition lyfter vackert fram modellen från fonden. (Modellen är densamma som i ”Parisiska” från 1885 i Ateneums samlingar.)

Dela konstverket