Ina Colliander

Rannalla/Kati

grafiikka/puupiirros • 42 x 34,5 cm

1958

kuva

Enkelit ja ihmiset

Pietarissa syntynyt Ina Behrsen (1905–1985) sai ensimmäisen kosketuksensa taidegrafiikkaan jo ennen Venäjän vallankumousta opiskellessaan saksalaisessa sisäoppilaitoksessa. Taideopinnot hän suoritti Leningradissa 1922–1924. Suomeen muuton jälkeen Behrsen jatkoi opiskelua Suomen taideteollisessa keskuskoulussa. Puolisonsa kirjailija Tito Collianderin kanssa taiteilija kääntyi ortodoksiseen uskoon 1930-luvulla, millä oli merkittävä vaikutus hänen tuotantoonsa.

Milloin siniset, milloin punaiset tai ruskeat enkelit ovat Ina Collianderin puupiirrosten aiheista tunnetuimmat. Ne ovat moderneja tulkintoja ikonien geometrisesti tyylitellystä kuvamaailmasta. Colliander käytti rohkeasti suurikokoisia laattoja ja avasi tietä suomalaisen grafiikan sodanjälkeiselle uudistumiselle. Hänen teoksensa edustivat Suomea kahdessa Venetsian biennaalissa, 1960 ja 1964. Enkeleiden jalo, kevyt muoto ja usein yhdellä värillä painetut pinnat ihastuttivat yleisön niin, että menestyksestä tuli melkein taakka. Taiteilijan tytär, taidegraafikko Kati Bondestam on sanonut, että ”äiti jo vähän väsyi enkeleiden suosioon ja kuvien vedostamiseen”.

Enkelit ovat osin jättäneet varjoonsa taiteilijan muun tuotannon, josta yhtenä esimerkkinä on Suomen Pankin kokoelmaan kuuluva rannalla istujan figuuri. Mallina on ollut taiteilijan tytär. Toisin kuin yleensä Colliander on tässä veistänyt – hän käytti puukkoa – ainoastaan ääriviivat ja jättänyt taustan samanväriseksi kuin figuurin. Puun syyt ovat näkyvissä ja elävöittävät tekstuurillaan värin pintaa.

Puupiirrosten alku oli suorastaan romanttinen: ensimmäiset piirrokset taiteilija teki vedestä nostamilleen laudankappaleille. Niiden muotoon hän ei kajonnut. Collianderin tyylin vertailukohtia on etsitty Akseli Gallen-Kallelan ja saksalaisten ekspressionistien grafiikasta, mutta vähintään yhtä hyvä vaihtoehto ovat Henri Matissen myöhäistuotannon hienot paperileikkaukset. ”Rannalla/Kati”-teoksen figuuri on taitavasti muotoiltu kolmioksi ja hahmoteltu valoja ja varjoja ilmaisevin viivoin.

Taiteilija Ina Colliander

Taiteilija Ina Colliander

Jaa teos