Risto Suomi

Rumpalipoika

värilitografia • 106 x 76 cm

1999

kuva

Sinisestä punaiseen

Jänis esiintyy niin usein Risto Suomen (s. 1951) maalauksissa ja grafiikassa, että siitä on tullut taiteilijan alter ego, toinen minä. Jänis liikkuu mieluiten öisin, ja sen seurana on tavallisesti täysikuu niin kuin tässä Rumpalipoika-teoksessakin. Poikkeuksellisesti litografian tausta on punainen. Useimmiten Suomen teosten jäniksiä ympäröivät siniset illan ja yön värit.

Jänisten mytologia on rikas. Kaikkialla se on liitetty aikaa jäsentävän kuun kiertoon ja se on saanut maagisia ominaisuuksia. Antiikin Kreikassa jänis edusti romanttista rakkautta ja hedelmällisyyttä, Afroditen ominaisuuksia. Keltit uskoivat maahan piiloutuvan vikkelän eläimen seurustelevan henkien kanssa, ja anglosaksit liittivät jänikset kevään jumalattaren Eostren (vrt. Easter, pääsiäinen) seuraan. Afrikkalaisten jänis on huiputtaja, josta tuli orjien tuomana osa amerikkalaisten trickster-tarinoita.

Risto Suomi on hyvin selvillä jänikseen liitetyistä uskomuksista ja tarinoista, mutta hänen kuviensa vemmelsääret seikkailevat kuutamolla omine ehtoineen. Teokset ovat romanttisia, melankolisia, hempeitäkin, ja aina niissä on viattomuuden tuntu. Rumpalipoika soittaa kuutamolla, eikä vaikuta siltä, että meneillään olisi sotilasmarssi. Kuva on pikemmin ilmoitus kevään tulosta ja kuun vaihtumisesta aurinkoon. Taiteilija itse sanoo, että hän valitsi taustan punaisen värin yksinkertaisesti sen tehokkuuden vuoksi. Sininen ei kuitenkaan kadonnut, siitä tuli Rumpalipojan puvun väri.

Jaa teos