Eliel Saarinen

Sedelflicka

olja • 88 x 103 cm

1922

kuva

SEDLARNAS LYDIA

Om namnet är ett omen, förtjänade arkitekt Gottlieb Eliel Saarinen (1873–1950) förhoppningen i sitt första förnamn att vara gudarnas favorit. Saarinen nydanade arkitekturen och den nationalromantiska bilden i början av 1900-talet kanske mer än någon annan. Dessutom hör hans framgångar i Förenta staterna till den moderna arkitekturens internationella kärnhistoria.

Saarinen var mycket mer än en arkitekt. Han formgav det självständiga Finlands första frimärksserie, den s.k. ”Saarinen-modellen” 1917. Han ritade också 1909 och 1922 års sedlar. Den senare serien är lätt att känna igen på klungorna av nakna människor som verkar gå mot en ljus framtid. Sedlarnas nakna kvinnofigur föddes emellertid inte ur antikens gränslösa bildlager, utan hade en riktig förebild av kött och ben, Lydia Metsämaa (1893–1981). Saarinens oljemålning i Finlands Banks samlingar föreställer just henne och därför har verket kallats ”Sedelflickan”. Målningen är impressionistiskt färgstark och modellens kropp badar i kraftigt solljus. Den strikt tecknade klassiska högtidligheten på sedlarna är av annat slag, även om ljusets betydelse är viktig också i dem.

Lydia Metsämaa är en av de mest avbildade modellerna i den finländska konsthistorien. Hon började sitt arbete på Ateneum redan på 1910-talet. Enligt uppgift anställdes hon genast efter presentationen. Hon antogs också som modell till Helsingfors universitets teckningssal och Tekniska högskolan. Lydias figur förekommer i otaliga teckningar och målningar. Yrjö Ollila och Juho Rissanen förevigade henne i Nationalteaterns takfresker och Topi Vikstedt på Teaterrestaurang Apollo. Lydias kropp var också en garanti för många lyckade skulpturer. Exempelvis Viktor Malmbergs ”Vattenbärerskan” i Tove Janssons park och Johannes Haapasalos ”Moder Jord” på Sandudds begravningsplats.

I sitt testamente förordnade Lydia att de konstverk som hon ägde skulle gå till Mellersta Finlands museum i hennes hemstad Jyväskylä. Samlingen är på många sätt intressant, eftersom den består av verk som konstnärerna donerat till den uppskattade modellen.

Dela konstverket