Unto Koistinen

Självporträtt

tusch på papper • 53 x 45 cm

1981

kuva

KONSTNÄRENS HÄNDER

Unto Koistinen (1917–1994) har i sitt självporträtt ritat sig en clowndräkt. Det är inte fråga om ett slumpmässigt motivval. Cirkusens gestalter var Koistinens älsklingsmotiv. Till Finlands Banks samlingar hör vid sidan av några andra självporträtt också ”Harlekinfamiljen”.

När han målade kvinnofigurer skapade Koistinen dekorativa och smyckeslika verk, som delvis på grund av sin smäckra linje, färgskala och patinerade botten kallades för kamémålningar. De blev sin tids bästsäljare, vars smickrande skönhet i hemlighet bemöttes med avoghet på konstens Parnassos. De sågs som en del av konstnärens berömda gentlemannamässiga och uppmärksammande uppträdande gentemot kvinnor.

Vid sidan av att eftersträva skönhet kunde Koistinen också parodiera och satte sig själv i fokus för leken. ”Självporträtt” har stora händer och ansiktet verkar fråga, vad i all världen man gör med dem. Ibland bytte konstnären roller liksom skådespelaren och klädde sitt porträtt som en munk eller furste.Koistinen är också känd för sina lejon. De var inte på något sätt några djuriska bestar. Juha Tanttu upptecknade i sin bok ”Unto täällä” konstnärens förklaring: ”Varför jag målar lejon? Jag ÄR ju ett lejon! Alltid ska de fråga … De frågade varför lejonbilden har titeln ”Unto och kvinnorna”, de begrep inte att Unto är lejonet.”

För säkerhets skull målade Koistinen ett lejon med sitt eget ansikte. Det påminner om en sfinx, men materialet är allt annat än sten. Konstnären är lätt att känna igen på den överdrivna näsan, och hela verket är en något sorgsen karikatyr. Clownen i ”Självporträtt” är också rätt melankolisk, men den karikerande överdriften når inte ansiktet.

Koistinen gjorde personliga porträtt. Han gjorde också på beställning porträttet av chefdirekören för Finlands Bank, Klaus Waris. Konstnärens princip var att modellen måste vara avslappnad för att resultatet skulle bli bra. Det är inte känt om chefdirektören lyckades slappna av på sessionen när konstnären anlände i sjukhuskläder efter att ha rymt från missbrukarvården. Porträttet blev emellertid utmärkt.

Konstnär Unto Koistinen

Konstnär Unto Koistinen

Dela konstverket