Antti Favén

Slåtter

olja • 204 x 222 cm

1929

kuva

DANDYNS SOMMARLANDSKAP

Det finns många historier om konstnären Antti Favén (1882–1948), den slagfärdige världsmannen och snobben. När Favén målade porträttet av J. K. Paasikivi, chefdirektören för Kansallis-Osake-Pankki, glömde han en tjock bunt sedlar på fönsterbrädet hemma hos honom. Efter att konstnären gett sig av spred sig sedlarna med vinden ”över ägorna”. Tjänstefolket hittade emellertid sedlarna och hämtade dem till Paasikivi, som vid nästa session med Favén höll en bankmans predikan om hur man hanterar pengar. Den förvånade konstnären kom inte ens ihåg hela sedelbunten.

Favén som också titulerats naturbegåvning kom bäst till sin rätt som porträttör. Han etablerade sig på 1920-talet som den vita arméns ”hovmålare” och förevigade 1918 års segrare i inbördeskriget från menige soldat till högsta befäl.

kuva © Kuvasto 2016. Foto: © Finlands Bank

Storheten i Favéns portträtt är den skickliga karaktäriseringen av modellerna och den till synes enkla penseltekniken. Det framgår också av den berömda gruppbilden av konstnärerna dagen efter Akseli Gallen-Kallelas 50-årsfest i kabinettet på hotell Fennia. I verkligheten målade Favén på tavlan under flera månader i det kabinett som han hyrt och modellerna, president Ståhlberg medräknad, började få nog av den bortkastade tiden med de ständiga sessionerna. Favén tillämpade i denna mustiga målning intryck från impressionismen, men längre än så följde han inte 1900-talets modernism. Favén har framkastat att det väl knappast kunde vara något särskilt genialt i att måla en sned kaffepanna eller ett fyrkantigt äpple.

kuva © Kuvasto 2016. Foto: © Finlands Bank

Landskapet invid, en somrig arbetsbild, härstammar från den tid när konstnären hade övergått från sin tidigare kolorism och målade nyansrika men rätt traditionella verk. Landskapet har skildrats i Kylmäkoski på markerna till Vanha Hautaa gård, som tillhörde Favéns familj. På dess marker byggdes också konstnärens sommarateljé. Favéns far var rektor Oskar Favén vid Helsingfors universitet, hans mor Bertha (född) Hjelt av adelssläkt och hans farbror konstnären Aukusti Uotila, som dog i unga år (1858–1886).

”Slåtter” är en ljus hyllning till sommarens slit, arbetet, som måhända inte var föremål för konstnärens största intresse. Favén har efterlämnat en bild av en dandy, som färdades ett stadskvarter med droska, och som ute på landet allra helst torde ha suttit till häst. Av naturupplevelserna har han i sina verk förevigat herrskapets glada picknick.

Dela konstverket