Kristian Krokfors

Still

2008

kuva

Kristian Krokfors (s. 1952) rakentaa maalauksensa ja graafiset teoksensa yksinkertaisista muodoista ikään kuin käsittelisi legopalikoita. Teosten aiheet muistuttavat sekä rakennettuja että luonnonmaisemia.

Ensi alkuun Krokfors sommitteli teoksiinsa kuvitteellista arkkitehtuuria samaan tapaan kuin arkkitehti piirtäisi aksonometrisiä rakennuksia kaava-alueelle. Kokemus Andalusian vuorenrinteiden säännönmukaisesti istutetuista oliivipuista taasen synnytti ajatuksen käyttää myös puutarhamaista luontoa teosten lähtökohtana.

Krokforsin taiteen viehätys piilee vahvojen, selkeiden väripintojen ohella kuvan elementtien toistossa ja niiden luomassa rytmissä. Lisäksi teosten maisemat voisivat olla totta, vaikka ne ovat eräänlaisia pienoismalleja epätodelliselta vaikuttavasta maailmasta. Kriitikko Otso Kantokorpi on osuvasti liittänyt Krokforsin teosten tyylin Giorgio de Chiricon 1900-luvun alun metafyysisiin maalauksiin. Niiden unenomaiset tunnelmat, esineiden ja rakennusten pitkät varjot ovatkin hyvä vertauskohta Krokforsin teoksille, vaikka taiteilija pitää itseään lähinnä abstraktikkona. Muoto, väri ja rakenne ovat silloin teosten ulkoisia tai sisäisiä aiheita tärkeämpiä.
Coloured Andalucia herättää joka tapauksessa kysymyksen ihmisen vaikutuksesta luontoon. Pitääkö sen alistua näin tiukkaan järjestykseen ja pitääkö ihmisen rakennetun ympäristön olla näin kaavamaisesti napitettu?

Jaa teos