Johan Erik Lindh

Claes Johan Sacklénin muotokuva

Öljy kankaalle

kuva

Mainettaan parempi

Suomen Pankin taidekokoelman vanhimpiin taideteoksiin kuuluu J. E. Lindhin maalaama muotokuva laamanni Johan Sacklénista (1762–1840), Suomen Pankin johtokunnan ensimmäisestä puheenjohtajasta.

Ruotsissa syntynyt maalarinkisälli ja koristemaalari Lindh muutti 1817 Tukholmasta Kokkolaan, jossa hän muun muassa maalasi paikallisen seurakunnan tilaaman alttaritaulun. Se oli tärkeä etappi kohti mestarinkirjaa. Sen Lindh sai Vaasan maalariammattikunnalta 1822.

Kirkon tarjoamat työtilaisuudet olivat kuitenkin melko harvinaisia. Ennen pitkää Lindh muuttikin uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin ja keskittyi maalaamaan muotokuvia. Niiden kysyntä aateliston ja suuriruhtinaskunnan vaurastuvan porvariston keskuudessa kasvoi jatkuvasti. Lasketaan, että nopeana maalarina tunnettu Lindh ehti uransa aikana maalata noin 260 muotokuvaa. Mallien joukkoon lukeutui melkoinen osa ajan merkkihenkilöistä kenraalikuvernööri A. A. Thesleffistä hovioikeuden presidenttiin C. G. Mannerheimiin ja Helsingin yliopiston rehtorista N. A. af Ursinista Helsingin keskustan suunnittelijaan C. L. Engeliin.

Lindhin muotokuvia arvosteltiin jo hänen elinaikanaan kaavamaisuudesta, mutta vanhahtavan, silottelevan tyylin lävitse mallien näköisyys ja sen myötä yksilöllisyyskin tulevat esille. Kovin railakasta potrettia kukaan tuon ajan maalareista ei kai olisi saanut tehtyä Sacklénista, tiukasta juristista, jonka terveydentila ei ollut enää parhaimmillaan muotokuvaa tehtäessä. Sacklén oli kuitenkin ollut toimen mies Suomen sodan aikana. Venäläisten joukkojen lähestyessä Turkua Sacklén oli mukana, kun valtion varoja siirrettiin Tukholmaan. Se tehtiin niin rivakasti, että venäläisten ylipäällikkö Friedrich Wilhelm von Buxhoevden sai todeta saaliin menneen sivu suun. Temppu ei kuitenkaan vaikuttanut Sacklénin menestykseen virkauralla uuden hallinnon aikana. Ansiokkaan uransa palkinnoksi Sacklén aateloitiin 1818, ja hän otti tuolloin uuden nimen, Edelsköld.

Jälkipolvien on syytä kohentaa ahkeran muotokuvamaalarin mainetta, sillä muiden töidensä ohella Lindh toimi myös opettajana. Hän perusti 1840-luvulla maalarimestari Lars Källströmin kanssa koristemaalareille tarkoitetun antiikkikoulun Helsinkiin. Tämän lisäksi hän antoi yksityisesti piirustuksen sekä öljyvärimaalauksen ohjausta. Oppilaiden joukossa olivat muun muassa Werner Holmberg, Magnus von Wright ja Ida Silfverberg.

Jaa teos