Eero Hiironen

Tuulee kevättä

kupari ja teräs • 81 x 81 x 3 cm

2009

kuva

Herkkää terästä

Eero Hiironen (s. 1938) on lukuisten huomattavien monumentaaliteosten tekijä, mutta hänen taiteensa ei perustu koon ja rakenteiden mahdikkuuteen vaan poikkeuksellisen vivahteikkaaseen luonnon valojen ja liikkeiden tulkintaan. 

Veden heijastukset ja tuulen liikkeet ovat Hiirosen keskeistä tematiikkaa. Hänen veistostensa peilimäiset heijastuspinnat reagoivat niin katsojan liikkeisiin kuin muihin ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Kiiltävällä teräspinnalla ei ole pysyvää omaa väriä, vaan se vaihtuu ympäristön valojen ja värien mukaan. Kylmä teräs taipuu Hiirosen käsittelyssä miltei aineettomaksi liikehtiväksi pinnaksi. Toisin kuin voisi olettaa, hänen teostensa valmistusprosessi on vain pieneltä osin mekaaninen ja teollinen. Halutun kiillon tai mattapinnan aikaansaaminen voi parhaassa tapauksessa viedä viikkoja, enemmänkin, ja se on kaikki käsityötä.

Suomalaisten läheistä suhdetta luontoon on usein epäilty ja sanottu, että se perustuu oikeastaan vain luonnon taloudelliseen hyväksikäyttöön. Luonnon ihannoinnin kansallinen tarve on vaipunut taka-alalle, ja tärkeämmiksi ovat nousseet ekologiset näkökohdat, joihin mieluusti yhdistetään virkistyskäyttö ja matkailutalous. Olipa asenne tai tarve mikä tahansa, Hiirosen teokset antavat katsojalle luontosuhteen yhden tärkeän siteen, esteettisen.

Jaa teos