Helvi Hyvärinen

Yön rauha

marmori

1979

kuva

Marmorin uni

Helvi Hyvärisen (1906–1988) kaunis marmoriveistos voi etäältä katsoen näyttää täysin abstraktilta. Lähempää tarkastellen sen hienot soikiomuodot esittävätkin nukkuvaa lintua, jonka pää ja kaula ovat taipuneet siipien suojaan. Veistoksen aihe selviää katsojalle parhaiten ylhäältä käsin. Luonnonmuoto ja veistoksen pelkistetty muoto kohtaavat toisensa, eikä teos välttämättä kaipaa selittämistä. ”Yön rauha” henkii unen levollisuutta, luonnon omaa palautumisprosessia.

Hyvärisen teoksella on kuitenkin takanaan pitkä historia. Orgaanisia muotoja on vuosituhannet puettu ornamenteiksi ja muiksi koristeellisiksi kuvioiksi, mutta abstraktin kuvanveiston suuri pioneeri romanialaissyntyinen Constantin Brancusi (1876–1957) kohotti pelkistyksen uudelle tasolle. Hän karsi luonnon muodoista pois lähes kaikki yksityiskohdat, olipa kysymyksessä lintu tai muu eläin. Niin ikään Brancusin keskeisiin aiheisiin kuului ihmispään muodostama soikio. Hyvin tunnettu on ”Veistos sokeille” (1916), nukkuvassa asennossa makaava pitkulainen, sileäksi hiottu marmoripää. Näin Brancusi tähdensi, että kuvanveisto ei ole vain silmän vaan myös kosketusaistin taidetta. Helvi Hyvärisen ”Yön rauha” houkuttelee samalla tavoin koskettamaan marmoripintaa, vaikka näkevälle riittää visuaalisen havainnon luoma mielikuva kiven ”pehmeydestä”.

kuva © Kuvasto 2016. Kuva: © Suomen Pankki 2016

Helvi Hyvärisen aloittaessa uransa 1940-luvulla naiskuvanveistäjä oli harvinaisuus. Hyvärinen uudisti 1960-luvulla perinteisten eläinaiheiden kuvausta ja saavutti menestystä monien julkisten teosten tekijänä.

Jaa teos